Кригла Пиво

Инфографик

Зошто мажите пијат пиво? [инфографик]

Зошто мажите пијат пиво? [инфографик]

Зошто мажите пијат пиво? Погледнете го овој инфографик…кој сепак е направен само за забава. Ако прочитате најдолу ќе видите дека не се користени никакви извори со информации 🙂 Кликнете врз инфографикот за поголема верзија. [...]

August 13, 2013 Кригла Пиво Кригла Пиво 0

24 Факти за пивото (инфографик)

24 Факти за пивото (инфографик)

Нашиот пријател Илија Стефанов ни предложи еден интересен инфографик со 24 факти односно 24 занимливости за пивото. Нас многу ни се допадна и го споделуваме со сите вас. Можеби малку ќе треба да се помачите бидејќи се на англиски јазик, но верувајте дека вреди секоја потточка. За подобро совладување на материјалот, предлагаме кригла пиво додека [...]

March 27, 2013 Кригла Пиво Кригла Пиво 0

Вкусови и мириси на пивата [Инфографик]

Вкусови и мириси на пивата [Инфографик]

Пивско тркало на различните вкусови и мириси на пивата земено од книгата „Craft Beer World“ од Mark Dredge. Поделбите започнуваат уште од основните состојки на пивото како што се водата, сладот, хмељот или квасецот. [...]

January 22, 2013 Кригла Пиво Кригла Пиво 0

Пиво vs. Вино

Пиво vs. Вино

Споделуваме интересен, слободен инфографик објавен од Tripwire Magazine за тоа колку луѓе претпочитаат пиво во однос на вино и обратно во различни ситуации. Забележливо е дека пивото се преферира повеќе при неформални излегувања, забави и родендени наспроти виното кое се преферира повеќе при формални состаноци. За жал немаме информација од каде се собрани овие бројки [...]

November 10, 2012 Кригла Пиво Кригла Пиво 0

Како да направите пиво [Инфографик]

Како да направите пиво [Инфографик]

Домашното производство на пиво во Македонија скоро е непознато и мал е бројот на луѓе што го практикуваат. Но, тоа не е причина за да не се запознаеме со основните состојки, опрема и процесот на подготовка. Инфографикот кој што го преведовме на македонски е дело на OC Weekly, a дизајнот на уметникот Tyler Hoehne. Се [...]

October 4, 2012 Кригла Пиво Кригла Пиво 1

Почитувајте ги лименките бидејќи тие го почитуваат пивото [инфографик]

Почитувајте ги лименките бидејќи тие го почитуваат пивото [инфографик]

Американската пиварница Sly Fox во рамките на својата кампања за поголемо почитување на лименките направи интересен инфографик со информации за добрите страни на ваквата амбалажа за пиво. Како некои од предностите на лименките што се наведени ќе ги споменеме: Алуминиумот побрзо се лади и подолго го чува ладно пивото; Еколошка амбалажа и заштеда на енергија [...]

April 18, 2012 Кригла Пиво Кригла Пиво 0

Кригла пиво пирамида [инфографик]

Кригла пиво пирамида [инфографик]

Иако не веруваме дека луѓето што пијат пиво ги интересира колку калории и јагленохидрати внесуваат, решивме да споделиме еден инфографик направен за американскиот пазар од страна на HellaWella.com, веб страна за здрав живот.  На горниот дел од пирамидата, односно „Beeramid“ се пивата со најмалку калории, јагленохидрати и воглавно со помал процент на алкохол. Според пирамидата, [...]

March 19, 2012 Кригла Пиво Кригла Пиво 0

Еволуција на пивскиот гик

Еволуција на пивскиот гик

Блогот на браќата Дон и Џим, Beer & Whiskey Brothers има објавено неколку интересни инфографици поврзани со пивото кои што имаат забавна содржина односно не изобилуваат со бројки, релации и статистички податоци. Денеска на Кригла Пиво ќе споделиме само еден од нив кој што има наслов „Evolution of the Beer Geek“ или во превод „Еволуција [...]

November 9, 2011 Кригла Пиво Кригла Пиво 0